Josep Carner, Casadeta de Montuïri

Josep Carner viatjà a Amèrica el 1915 en el  vaixell Reina Victoria Eugenia. Durant el viatge va conèixer una  jove mallorquina de Montuïri, que es deia Aina Maria Oliver Sastre. A l’Argentina es trobava el seu marit Joan Mateu Martorell, natural també de Montuïri, que exercia de metge allí. Aquest se n’hi anà el 1913 un cop ja s’havia compromès en matrimoni amb n’Aina.
Es casaren per poders a Montuïri el 29 de maig de 1915. Al cap de poc temps Aina emprenia un llarg viatge cap a l’Argentina per retrobar-se amb el seu marit. Serà en aquest viatge en vaixell on la joveneta conegué en Carner convertint-se en la musa d’un breu text que el propi autor posà per títol: Casadeta de Montuïri. Carner viatjava a Amèrica per casar-se amb Carmen de Ossa y Vicuña, que vivia a Santiago de Xile.
“Pel camí ha anat explicant-me les seves amors amb Carmen de Ossa, al que avui és la seva muller. La veié –diu– un dia al Passeig de Gràcia. Després, un matí combregant a la Concepció i altres dies, encara, al Passeig de Gràcia, on s’inicià un ‘flirt’ purament ocular. En Carner va escriure-li una carta, que no obtingué resposta; i al cap de pocs dies Carmen de Ossa se’n tornà a Xile, la seva pàtria. Algun temps després, en Carner rebia una postal-record amb la firma d’ella i comença llavors una correspondència que durà dos anys, no pas obertament amorosa, fins que una carta d’ella, ja apassionada i afirmativa, empeny en Carner a resoldre aquest afer, convençut que obeeix una obligació moral contreta amb aquella noia en qui havia alimentat una il·lusió sentimental durant tant de temps. A Montevideo troba una carta d’ella rectificant el que havia dit: però ell no s’atura. Parla amb ella, amb el senyor Arquebisbe de Santiago i és acompanyat per l’ambaixador espanyol a demanar la mà d’ella. Als vuit dies eren casats.”
Marià Manent, Dietari

CasadetadeMontuïri1CasadetadeMontuïri2

Publicat a “L’Almudaina”, 3 de juliol de 1915. Recollit a Les planetes del verdum. 1918

Leave a comment