Només una vegada, monàrquics

The King of the Belgians és un film que es veu com una historieta de Tintin, com una petita astracanada, però que té un fons de veritats que poden arribar a ser inquietants. Per alguns constitucionalistes de pro i monàrquics de nova planta. Nicolàs III, l’imaginari rei de Bèlgica, està en visita oficial a Istanbul quan es produeix una crisi terrible al seu país: la Valònia declara la independència “perquè n’estem farts”. El rei decideix de tornar ràpidament al seu país per salvar el regne, però una tempesta solar impedeix els vols d’avions i les comunicacions per telèfon. Un director de cinema britànic, que sota les ordres de la reina (que no hi és, s’ha quedat a Brusel·les, perquè està costipada) estava filmant un documental de propaganda sobre el rei, per millorar la seva imatge, l’ajuda a trobar una manera d’escapar i passar la frontera d’incògnit. Així comença una petita odissea a través dels Balcans durant la qual el rei descobreix el món real -i es decobreix a ell mateix.
Sembla un argument tret de Tintin. Nivells d’humor altíssims. Actuacions del rei, l’actor Peter Van den Begin, boníssimes. Moments absurds i denúncia dels absurds de la política i les representacions oficials. Gran (petit) film.

A Espanya seria impossible de fer aquest film: el director i actors anirien a parar a la garjola, per atemptats a la “inmaculada constitución”.
Quin país aquest dels belgues on poden riure de manera descarnada del seu rei i frivolitzar amb temes delicats com el de l’eventual independència d’una part del país.
Més Europa (de les regions) i menys nacions del Vuit-cents!

Advertisements

One thought on “Només una vegada, monàrquics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s