Biennale Days 2015: Casa Scatturin de Carlo Scarpa

Vincente per l’unicità dell’esplosivo messaggio di rivisitazione creativa nei confronti dei contenuti storici, la figura di Scarpa s’incunea tra Klee, fantastico fabulatore di geometrie, e Mies van der Rohe, cantore di sequenze spaziali; al valico tra il manierismo rivoluzionario e sperimentale di un Peruzzi e i sogni disegnati tra analisi e immaginazione di un Piranesi

Francesca Marcianò Carlo Scarpa

Una de les meravelles dels dies de la Biennale d’Arte és la possibilitat de visitar palaus i cases particulars, jardins, que normalment, resten amagats dels ulls del públic. Aquest any una de les joies és la Casa Scatturin, un últim pis de palau venecià de sostre baix i finestres petites, però amb vistes espectaculars sobre tota la ciutat i illes veïnes.

PortaEntradapassadís entrada

El pis és un espai rectangular, que inclou la casa i el despatx d’advocat i que funciona com un organisme que viu relacions múltiples: habitatge privat i lloc de treball, per rebre els clients. El despatx, que no és de grans dimensions, s’organitza al voltant de la taula «Signori prego si accomodino» (Sisplau, seieu), dissenyada expressament per aquesta habitació i aquest advocat. Des del replà d’entrada s’entén que els sostres i les portes ajuden a diferenciar els espais: el despatx està decorat amb estuc de color marró brillant, mentre que la sala principal de la casa està dominada per un sostre fet amb ciment multicolor, vermell, groc, marró, que canvia segons la llum que es filtra per les finestres.

sostre

Com a totes les cases d’Scarpa, les portes són molt importants. O l’aigua, que en estil gairebé japonès incorpora en un racó del menjador.

font llibreria tauladespatx

Alguns quadres de Tancredi complementen la decoració.

Tancredi

Aquest matí, després de comprar els diaris i prendre un bon cafè al Doge hem traghettato fins Sant’Anzolo. A poques passes, a Calle degli Avvocati 3907, es troba el palau.

Guiats pels curadors Geraldine Blais Zodo i Pier Paolo Pancotto hem visitat la casa i l’exposició SIGNORI PREGO SI ACCOMODINO – LADIES AND GENTLEMEN PLEASE MAKE YOUR SELF COMFORTABLE.  L’exposició inclou alguns joves artistes contemporanis que han estat convidats a dialogar amb la història i l’estructura de la casa-despatx Scatturin, de manera sempre diversa. Alguns hi han viscut unes hores, han interrogat l’espai i la seva experiència, han analitzat fonts documentals.

SIGNORI PREGO SI ACCOMODINO

De bona hora els hem despertat, adormissats encara, després de la festa d’inauguració d’anit.

Dos moments: veure el despatx ple d’aparells d’oficina d’una altra època (una Olivetti elèctrica, una màquina de calcular manual); a través d’una escala de barca de vela i una altra de cargol, s’arriba a l’altana, la terrassa de fusta construïda damunt el sostre.

escalaAltana

Deu ser de les altanes més altes de Venècia. Teníem a tocar, però sempre més baix, el Palazzo Fortuny. Amenaçador, hem vist passat un monstre marí, una d’aquestes grande navi que destrossen l’ambient i l’ecosistema de la ciutat, tot fent funcionar l’economia. Turística.

NausAtaquen CanalGrande

Les fotos d’època són un bon testimoni de com era la casa quan encara era habitada.

Les visites són amb cita prèvia: scatturin.scarpa@gmail.com

Advertisements

One thought on “Biennale Days 2015: Casa Scatturin de Carlo Scarpa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s