Una altra Venècia: residus i indústries

El dia de Sant Marc, que coincideix amb el “25 aprile”, el dia en el qual es commemora l’alliberament d’Itàlia dels ocupants nazis i la fi de la segona guerra mundial en aquests territoris, dos dies abans de l’execució de Mussolini i senyora, és festa gran a Venècia. Per una sèrie de coincidències el passem navegant per canals insòlits d’una ciutat esquarterada, esventrada, baquetejada per les wambes de tants turistes irrespectuosos. És una Venècia alternativa, insòlita, llunyana. Però molt real.

El poeta i ateneista Franco Ferrari Delfino ens guia amb la seva barca de fusta.  L’objectiu és mostrar a Jimmie Durham espais i recorreguts d’aquesta Venècia diferent, mentre col·leciona documents i idees per al projecte que farà a la Biennale del 2015.

DSC_2754

DSC_2906

Estranya manera de passar el dia de Sant Marc, mentre els independentistes del Veneto fan esgarips a la Piazza San Marco, la ciutat envaeix pacíficament l’Arsenale on es fan regates de velers tradicionals venecians, celebracions ecologistes, i altres fan grans menjades.

Veiem:

L’últim dels squero on encara construeixen gòndoles (en l’altre, el de San Trovaso, més turístic, només fan manteniment).

DSC_2690

Dos iots segrestats per la Guardia de Finanza (Itàlia un dels països al món amb més evasió fiscal, però dotat d’un cops especial de policia per combatre-la) que eren utilitzats com a B&B il·legals.

Una mena d’autopista damunt l’aigua feta amb els pals de la línia d’alta tensió.

DSC_2705

L’espai on es concentra la recollida d’escombraries de la ciutat (spazzatura) a l’extrem de la Giudecca, que és una autèntica colònia de gavines. Les grues sembla que mengin els contàiners que recullen les deixalles de tots els sestiere de la ciutat. Jimmie, gran apassionat de les escombraries no se’n vol anar.

DSC_2726

DSC_2719 DSC_2720

DSC_2721

DSC_2724

Illes abandonades o deshabitades. Algunes són antigues fortificacions militars, com l’Isola San Giorgio in Alga.

 

DSC_2738 DSC_2765  DSC_2805

Illes noves enmig de la laguna que s’han construït amb la terra provinent de la neteja dels canals i de construir les rutes perquè passin les gras naus o creuers mastodòntics. L’Isola delle Tresse és una illa artificial, plena de camions amenaçadors.

DSC_2813

Una ciutat industrial que és l’equivalent en metalls i plàstic de la ciutat antiga, més visitada, però que també té ponts, campanars, construccions d’una religiositat a prova de bomba. Marghera, Porto Marghera, la ciutat de Venècia que els turistes desconeixen i els venecians ignoren. La temuda terra ferma.

DSC_2803DSC_2823 DSC_2833 DSC_2835 DSC_2837in

Ocells (gavines, corbs marins) que vigilen atentament els moviments de la bèstia humana a la laguna.

DSC_2859 DSC_2870

Barques carregades de pals (deuen ser contrabandistes que arriben des de les Dolomites).

DSC_2882

Trens que semblen no anar enlloc.

DSC_2885 DSC_2898

Un restaurant, “Al Storico da Crea”,  enmig d’unes petites drassanes on encara construeixen gòndoles i on emmagatzemen barques esportives.

DSC_2936 DSC_2941 DSC_2946

Una casa de jubilats al costat de l’Hotel Cipriani. Situada estratègicament per poder anar a prendre l’spritz, diu el capità Franco.DSC_2973

Les obres a Piazza San Marco, que després de veure la Venècia dels espais industrials de Marghera, tenen un altre sentit: és un intent d’atansar-se a l’altra realitat i mimetitzar-se. Les banderes dels independentistes semblen indicacions críptiques per als camions (de turistes).

DSC_2978 DSC_2980

Roba estesa a l’estil de Nàpols.

DSC_2998

L’interior de l’Arsenale ple de barques tradicionals, submarins en desús i grues amenaçadores.

DSC_3038

DSC_3028 DSC_3030

Les obres de l’ampliació de l’hospital de San Giovanni e Paolo, que deien estava a punt de tancar, amb heliport incorporat. Diners llençats a la llaguna?

DSC_3045

Inscripcions de tota mena: unes d’oficials que declaren el caos de la ciutat.

Altres que són expressions de rebel·lió i protesta contra les màfies i els buRRòcrates de l’ajuntament.

DSC_3033

DSC_3053

DSC_3066

DSC_3068

Ecos del passat bizantí de la ciutat inscrits en el mur d’una casa.

DSC_3069

Ha estat un divendres festiu insòlit, que ens ha permès de veure de prop l’altra Venècia: la dels residus i les indústries químiques.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s