Celebració de la Salute. La pesta del nostre temps

Salute20135

Cada 21 de novembre des del 1687 és festa a Venècia. És el dia que es commemora la fi de la pesta que va castigar la ciutat del 1630 al 1631 i la consagració de l’església de la Madonna della Salute. El patriarca Giovanni Tiepolo va declarar: “voto solenne di erigere in questa Città e dedicar una Chiesa alla Vergine Santissima, intitolandola SANTA MARIA DELLA SALUTE, et ch’ogni anno nel giorno che questa Città sarà pubblicata libera dal presente male, Sua Serenità et li Successori Suoi anderanno solennemente col Senato a visitar la medesima Chiesa a perpetua memoria della Pubblica gratitudine di tanto beneficio”. És la mateixa epidèmia que descriu Alessandro Manzoni a I promesi sposi.

Salute20134

Baldassare Longhena va projectar una església dedicada a la verge en forma de corona que se va acabar el 1687. Des de llavors els venecians travessen el Gran Canal per un pont fet amb barques i ofereixen ciris a la verge. Ho fan creients i no creients.

Image

Salute20133

Avui hi hem anat caminant per le Zattere, esquivant l’acqua alta que amenaçava. Hem passat davant de l’hotel La Calcina, on va viure John Ruskin i hem comprovant la meravella de les vistes de les que gaudia, l’illa de la Giudecca, amb una imponent vista del Redentore, l’església d’Andrea Palladio que commemora la fi d’una altra pesta, la del 1577. Vivien en el perill constant. Ara il Comune, l’ajuntament, s’encarrega d’amenitzar la vida dels habitants. Acaben d’instal·lar uns cartels amenaçadors on diu que si et pesquen damunt d’una plataforma on s’esperen els vaporets sense haver timbrat el passi (anomenat imob), et clavaran una multa. Aquest és l’epidèmia, la pesta, actual: les administracions que collen allò que es diu en castís “el sufrido contribuyente”, i fan la vista grossa amb els peixos ídem. Qui ens deslliurarà? El Papa Francesco? Haurem de fer un vot i construir una església de dimensions mastodòntiques.

JohnRuskinCalcina1

JohnRuskinCalcina13

JohnRuskinCalcina12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s