Epicur(o)

Image

Avui diumenge 10 de novembre el suplement Cultura. Il Sole 24 Ore (possiblement el millor del món) publica un article del director del suplement, Armando Massarenti, sobre Epicur. És la presentació d’una sèrie de llibres de Il Sole sobre textos filosòfics. Això que ara fan els diaris, que et fan comprar llibres i devedés per fer-te comprar  (sic!) el diari. L’article ens regala uns quants aforismes d’Epicur. N’afegeixo d’altres:

1. L’amistat

Di tutte le cose che la saggezza procura per ottenere un’esistenza felice, la più grande è l’amicizia.

De totes les coses que ens dóna la vida perquè siguem feliços, la millor, amb diferència, és l’amistat

 De cuantos bienes nos proporciona la sabiduría para la felicidad de toda la vida, el mayor con mucho es la adquisición de la amistad.

 2. Necessari/ Innecessari

Consideriamo inoltre una gran cosa l’indipendenza dai bisogni non perché sempre ci si debba accontentare del poco, ma per godere anche di questo poco se ci capita di non avere molto, convinti come siamo che l’abbondanza si gode con più dolcezza se meno da essa dipendiamo. In fondo ciò che veramente serve non è difficile a trovarsi, l’inutile è difficile.

 Considerem l’autosuficiència com una gran benedicció, no perquè sempre hàgim de gaudir de poc, sinó per a quan no tinguem gaire res, saber gaudir amb el poc que tinguem, amb la convicció de què són els que menys ho necessiten els que poden gaudir més del luxe, i que tot el que és natural és fàcil d’obtenir, mentre que l’innecessari és difícil.

La autosuficiencia la consideramos como un gran bien, no para que siempre nos sirvamos de poco, sino para que cuando no tenemos mucho nos contentemos con ese poco; ya que más gozosamente disfrutan de la abundancia quienes menos necesidad tienen de ella, y porque todo lo natural es fácil de conseguir y lo superfluo difícil de obtener.

3. Acontentar-se amb el que tens

Se pure è padrone del mondo intero, è un infelice l’uomo che non giudica ingentissimi i propri beni.

 El que no considera el que té com la riquesa més gran, és desgraciat, encara que sigui amo del món.

El que no considera lo que tiene como la riqueza más grande, es desdichado, aunque sea dueño del mundo.

4. Menjar sol

Bisogna prima guardare con chi si beve e si mangia e poi cosa si beve e si mangia: mangiare senza un amico è vivere come i leoni o i lupi.

Abans de posar-vos a menjar o a beure res, penseu detingudament amb qui ho compartireu: perquè menjar sense cap amic al costat, és cosa dels lleons i dels llops.

Has de mirar con quién comes y bebes antes que lo que comes y bebes; porque comida sin amigo es comida de leones y lobos.

One thought on “Epicur(o)

  1. Grcies Kiki, veig que vas omplint el mur de coses interessants i no com altres. A veure si ho s penjar al meu mur, em sembla que la configuraci s diferent. Records a tots i ben aviat a la Central. Petons,

    C.

    El dia 10 de novembre de 2013 14.25, Marjades

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s